tiistai 20. tammikuuta 2015

MaroccoAjattelin tehdä postauksen Marokosta. Mieheni on sieltä kotoisin ja olemme käyneet siellä pari kertaa ja olemme siellä muutaman kuukauden olleet.
Auringonlaskun aika Agadirissa 
Agadir


 Tässä on rannalla hevonen ja kameli, niillä pääsee ratsastamaan pientä maksua vastaan.Itse  olen ratsastanut mieheni kanssa kamelilla Marokossa.
Nukkuva kameli

Tässä kuvia Marokon toreilta. Marokossa on ihanat värit.
Marokossa ruoka ja vaatteet yms. on paljon halvempaa kuin Suomessa. Mies oli ollut aivan kauhuissaan muuttaessaan Suomeen ja nähdessään tomaaattien kilohinnat! :D
Ja Marokossa tingitään aivan kaikesta, niin banaaneista kuin vessapapereista, ainakin kun torilta ostetaan. Mutta onhan siellä kyllä toki paljon pienemmät palkatkin kuin Suomessa.


Marokossa on paljon kulkukissoja, melkeinpä joka kadunkulmassa.

Ihanaa Marokossa on että pääsee aivan oikeaan moskeijaan rukoilemaan ja siellä saa kuulla 5 kertaa päivässä moskeijoiden torneista rukouskutsun ja näkee kuinka ihmiset kiiruhtavat rukoilemaan.
Perjantantaisin Marokossa aina kävin mieheni mummon kanssa Perjantai-rukouksessa. Perjantai on muslimien pyhäpäivä ja perjantaina imaami pitää moskeijalla erityisen puheen. Minua vaan harmitti kun en imaamin puheesta mitän ymmärtänyt kun oli arabiaksi. Olisi ollut ihana ymmärtää kun monet mosjeilla itkivät  puheen aikana niin varmasti jotain hyvin liikuttavaa puhui. Rukouksen päätyttyä oli kotona maman tekemä couscous odottamassa. Tyypillinen marokkolainen perjantai ruoka :)Marokkolainen tagine jossa valmistetaan ruokaa. Voi käyttää liedellä tai laittaa uuniin.
Couscous
Kamelin pää lihakaupassa
Ruuat Marokossa ovat ihania ja niitä tehdäänkin siellä runsaasti. Marokkolaiset ruuat ovat aika aikaavieviä tehdä ja monesti naisella meneekin kauan aikaa valmistaa kaikki ruuat. Marokossa syödään paljon kaikenlaisia ruokia, kaasviksia, hedelmiä, lihaa, kanaa, kalaa. Kaikkea mahdollista. Ja hienoa on että siellä he käyttävät eläimestä oikeastaan kaiken hyödyksi, sisäelimet ja jopa aivot syödään. Elimen pää höyrytetään. Itsekkin olen syönyt lampaan aivoja. Ehkä erikoisempia ruokia mitä olen syönyt ovat nuo lampaat aaivot ja häränkivekset. Myös kamelinlihaa olen syönyt.
Marokossa melkein kaikki ruuat syödään käsin leipää apuna käyttäen. Eli vaaleaa leipää siellä menee paljon ruuan kanssa.
Marokossa mielestäni on hyvä että siellä tytöille opetetaan heti lapsesta asti kuinka laittaa ruokaa ja muutenkin kaikki kotityöt, eli noin kymmenvuotiaana tyttö osaa valmistaa jo aivan oikean aterian kun on äitiään auttanut.
Suomessa alkaa olla valitettavan paljon nuoria jotka eivät osaa edes ruokaa laittaa.
Maha kyllä Marokossa oli aina täysi kun ruokaa vieraillekkin tarjotaan vieraanvaraisesti paljon.
Köyhissäkin perheissä saat kyllä hyvän aterian, tai ainakin niin hyvän mitä perheellä on vara antaa.
Meillä kotona syödään niin marokkolaisia kuin suomalaisiakin ruokia.
Varmaan jossain vaiheessa teen postauksen erikseen jostain marokkolaisesta ruuasta tai leivonnaisesta. Mitä olisikaan postaus Marokosta ilman mainintaa marokkolaisesta teestä!
Teetä Marokossa juodaan samalla tavalla paljon kuin Suomessa juodaan kahvia.
Teetä keitetään monta kertaa päivässä ja sen kanssa voidaan syödä pullaa, keksejä, kakkuja, leipää.Tässä on marokkoleinen kaftan, naisten juhla-asu.

Jos me asuisimme Marokossa, minut näkisi toreilla kulkemassa tämän näköisenä :)
Siitä Marokossa en pidä että siellä sekoitetaan paljon kulttuuri ja uskonto keskenään, kun pitäisi muistaa että ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Ja onhan Marokko eurooppalaistunut jonkun verran, varsinkin suuret turistikaupungit.
Mutta kaikenkaikkiaan Marokko on todella kulttuuririkas maa joka pitää itse kokea että sen ymmärtää. Itse tykkään kovasti että olen saanut nähdä Marokkoa ihan sellaisena kuin se on, ihmisten arkea siellä, eikä vain jotain turistilomaa hienossa hotellissa, vaan olen nähnyt myös ne jalattomat ihmiset likaisissa vaatteissa rahaa kerjäämässä torilla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti