torstai 8. kesäkuuta 2017

Oooo kesän lapsi mä oooonnn.....Ramadan, muslimien siunattu paastokuukausi alkaa olla puolessa välissä.
Mies ja Ali lähtivät 3.6 Marokkoon. Kuntoutumisen tukemisen kurssin tutkintoviikko alkaa ensi viikolla ja heti kun viikko loppuu, lauantaina me lennämme tytön kanssa myös Marokkoon.

3.6 oli myös pikkusiskoni valmistujaisjuhlat Nokialla. Sisko valmistui kokiksi, onnea siis vielä siitä tindeseni, tiedän että luet tämän :)

Junalla köröttelimme Sabruskaisen kanssa Tampereelle ja siitä iskän kanssa bussilla Nokialle

Kivat valmistujaisjuhlat ja hirmu hyvät tarjoilut oli juhlissa.
 Juhlat oli pienet, perhe vain paikalla ja siskon poikaystävän äiti ja siskot.
Me kun ei oikein sukulaistemme kanssa olla yhteyksissä tai edes tunneta suurintaosaa. Mikä on aika harmi kyllä.
Toinen siskoistani ilmoitti juhlissa myös ihanan ja yllättävän asian; minusta tulee täti jos Jumala suo ja Ali saa vihdoin kauan toivomansa serkun! Ihanaa!
Siskolleni toivon ihanaa, antoisaa ja rakkauden täytteistä raskauden aikaa, kaunista ja upeaa synnytystä kun sen aika koittaa ja ihmetyksiä ja ihastelua täynnä olevaa vauva-aikaa!

Susta tulee upea äiti!

 Tiedän että sinäkin tämän luet ;)Kiipesin puuhunkin kun ulos mentiin kuvia räpsimään! Luonnonlapsi. :)
Suomen kesä on kyllä niin kaunis. Ihanan vihreää joka paikassa. Nautin kyl.

Asiasta kukkaruukkuun: Sain vihdoin liityttyä kantasolurekisteriin! On ollut kauan aikaa mielessä että pitäis ja eihän siinä ole iso homma, hirmuisen tärkeä asia on.

https://www.veripalvelu.fi/kantasolurekisteri/liity-rekisteriin
"On tärkeää, että rekisteriin kuuluvat ihmiset ovat sitoutuneita ja valmiita auttamaan, jos avunpyyntö osuu kohdalle. Potilaita voi auttaa myös kertomalla lähipiirin nuorille kantasolujen luovutuksesta ja pyytää heitä liittymään rekisteriin."

Lopuksi vielä pieni "Ramadan-opas ei muslimeille" joka on facebookista Suomen nuorten muslimien sivulta:
RAMADAN-OPAS EI-MUSLIMEILLE
Tulevina viikkoina saatat ihmetellä, kun muslimikollegasi vaikuttaa jatkuvasti väsyneeltä, eikä syö ruokatauolla. Tai kun muslimiystäväsi ei lähdekään kanssasi kahville tai jäätelölle. 

Sitten muistat, että hän mainitsi jotain Ramadanista.Mistä Ramadanissa oikeastaan on kyse?

Muslimit viettävät Ramadania kuukalenterin yhdeksäntenä kuukautena, joka siirtyy vuosittain noin kymmenen päivää aikaisemmaksi kuin edellisvuonna. Tämä johtuu siitä, että kuukalenteri on kymmenen päivää lyhyempi kuin gregoriaaninen aurinkokalenteri

Ramadan on muslimeille rakas ja tärkeä; se on kuukausi, jolloin Koraanin ensimmäinen osa ilmestyi profeetta Muhammadille (rauha ja rukoukset hänen ylleen). Tämä kuukausi yhdistää muslimit erityisellä tavalla heidän noudattaessaan islamin yhtä peruspilareista (paastoa) ja muistellessaan Kaikkivaltiasta Jumalaa ja Hänen suomiaan siunauksia sekä vähempiosaisia ja tuonpuoleista.

Jo se, että muslimi pidättäytyy 30 päivän ajan ruoasta, juomista ja puolisoiden välisestä kanssakäymisestä auringonnoususta auringonlaskuun on melkoinen saavutus. Paastoaminen ja työssä käyminen on sitäkin haastavampaa.

Seuraavia neuvoja noudattamalla voit osoittaa tukesi islaminuskoiselle ystävällesi, perheenjäsenellesi tai kollegallesi.

RAMADANIN TERVEHDYS

Seuraavan kerran, kun kohtaat muslimituttavasi, voit toivottaa hänelle suomeksi ”Hyvää Ramadania” tai voit yrittää lausua sen myös arabiaksi ”Ramadan käriim” (anteliasta Ramadania) tai ”Ramadan mubaarak” (siunattua Ramadania). Voit olla varma, että me muslimit ilahdumme tällaisesta pienestä eleestä valtavasti ja arvostamme, että huomioit meidät ^_^

POSITIIVINEN ASENNE

Pidäthän mielessäsi, että paastoamme vapaaehtoisesti ja itse asiassa ihan iloisella mielellä (vaikka näyttäisimme väsyneitä tai surullisilta). Kukaan ei voi pakottaa meitä paastoamaan. Muslimit odottavat tätä kuukautta koko vuoden! Sinun ei tarvitse surra puolestam

me tai sääliä meitä. Voit olla varma, että auringon laskiessa palautamme elimistöllemme menetetyt kalorit, ellemme jopa enemmänkin. Emme halua, että meidät yritetään pelastaa (ainoa asia, jota salaa toivomme, on se, että kello kulkisi nopeammin kohti iltaa ja auringon laskua).

KAHVI- TAI RUOKATAUKO

Muslimit pystyvät jatkamaan normaalia elämää paastosta huolimatta, joten jos tulemme mukaasi lounaalle, älä huoli! Meitä ei todellakaan häiritse se, että te muut syötte meidän paastotessamme. On vain osa testiä ja itsehillintää kyetä hallitsemaan itsensä, vaikka näkisi herkkuja edessään. Arvostamme sitä, että olet ottanut selvää uskonnostamme ja tiedät meidän olevan paastossa, mutta emme kuitenkaan haluaisi alkaa selittelemään itseämme joka ikinen kerta, kun syöt edessämme.

EI VETTÄ

Kyllä. Ei edes vettä. Tämäkin on osa Ramadanin testiä ja hengellistä itsehillinnän harjoittelua. Jos haluat olla ystävällinen, voit esimerkiksi ehdottaa vaihtavasi kahvinkeittovuoroja muslimikollegasi kanssa.

VÄSYMYS

Se, että paastoamme, ei tarkoita, että olisimme oikeutettuja luistamaan arkisista velvollisuuksistamme työpaikalla, koulutuksessa jne. Paastoaminen ei ole mikään syy siirtää tapaamisia, karsia aikatauluja tai vastaanottaa kevyempiä projekteja. Mutta arvostamme kyllä, jos otat huomioon, että paastopäivät ovat pitkiä.

IFTAR-ATERIA

Iftar on arabiaa ja tarkoittaa ateriaa, joka tarjoillaan paaston päättyessä auringon laskettua. Yleensä muslimit rikkovat paastonsa taateleilla ja vedellä, jonka jälkeen syödään lämmin ateria. Islamissa on erittäin suositeltavaa kutsua ihmisiä rikkomaan paasto ja jakamaan ateria yhdessä.

Vuonna 2017 Ramadan sattuu sellaiseen vuodenaikaan, että harvempi ei-muslimi jaksaisi kutsua muslimiystäviään tai sukulaisiaan syömään iftarin aikaan. Mutta on erittäin huomaavaista viedä tuliaiseksi vaikkapa leivonnaisia. Muistamme sinua varmasti hyvällä nauttiessamme niitä auringon laskettua.

RAMADAN ON YHTEISÖN JA HYVÄNTEKEVÄISYYDEN AIKAA

Moskeijoilla järjestetään yhteisruokailuja joka ilta ja myös ei-muslimit, jotka eivät paastoa, ovat tervetulleita kokemaan vahvaa veljeyden ja sisaruuden tunnetta, kun muslimit kokoontuvat odottamaan rukouskutsua saadakseen rikkoa paastonsa ja jakaa iftarinsa yhdessä.

Ramadanin aikana järjestetään tavallista enemmän hyväntekeväisyyskeräyksiä; onhan yksi paaston tarkoituksista myös vähäosaisien muisteleminen ja kiitollisuus kaikista meille suoduista siunauksista.

Muslimiuskovaisille Ramadan on henkisen puhdistautumisen ja uskon vahvistamisen aikaa. Tavallisesti sallituista teoista pidättäytyminen sekä riiteleminen ym. turhan puheen välttäminen kasvattaa itsehillintäämme ja opettaa meitä kasvamaan paremmiksi ihmisiksi.


Tässä vielä kuva Ramadanin ensimäisen paastopäivän auringonnousulta; Tästä paasto alkoi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti