perjantai 13. tammikuuta 2017

Tunne Tissisi!Pienet, isot, pyöreät,
 pitkulat, nätit, kurttuiset, terhakkaat,
 eripariset, roikkuvat, ihanat, maitopussit, rakastettavat.

Ihan mitä vain näistä tai jotain niiden väliltä, ne ovat omat. Omat rinnat
. Naisen rinnat. Tissit.
Läpi elämän kulkevat mukana, tai ehkä jäljellä vain arpi, muuttuvat ja muotoaan muuttavat kuten keho muutenkin. Eri elämänvaiheessa ehkä eri tehtävää toimittavat.
 Jollekkin uhkuvat seksuaalisuutta, toiselle ovat vauvan tai lapsen ruokintaa varten, jollekkin ihan samanlainen kehonosa kuin vaikka käsivarsi.

Kulttuuri ja ympäristö vaikuttaa myös paljon ajatteluumme, myös rinnoista.
Voidaan ajatella onko rintavaon sopiva näkyä ja kuinka paljon. Entä jos rinnalla on lapsi ruokailemassa? Kuuluuko se piilottaa? Jossain päin maailmaa on normaalia että naiset kulkevat yläosattomissa.
Jossakin ehdottomasti pidettävä piilossa.


Kauneus on toki katsojan silmässä, mutta mielestäni rintojen ei kuulu olla luonnottomat muovipallot eikä se ole kaunista.

Omaa kehoa johon myös rinnat kuuluvat, kannattaa kuitenkin rakastaa ja arvostaa ja pitää hyvää huolta.

Rintoihin tulisikin jokaisen erityisesti kiinnittää huomiota. Naisen tulisi olla tietoinen rintojensa muutoksista kuukautiskierron eri vaiheissa.
 Rinnat tulisi tunnustella läpi joka kuukausi, mielellään joka viikko. Aikaa siihen ei paljoa mene, meikkaamiseen ja hiusten laittoon kuluu enemmän aikaa. Ja aihe on tärkeä. Miksi?
Koska rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu elämänsä aikana noin joka kymmenes nainen. Parantumisen ja syövän kokonaan poissaamisen kannalta todella tärkeää on todeta syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sen vuoksi kaikki vähänkin epäilyttävät rintojen muutokset on tutkittava lääkärissä.
Oireita voi olla esimerkiksi nännistä erittyvä neste (epänormaalia jos et ole raskaana tai tottakai imetä) Tavallisin oire on rinnasta tai kainalon alueelta löytyvä kyhmy. Myös erillaiset ihomuutokset, esimerkiksi ihon punoitus, vetäytyminen tai appelsiini-iho.

Riski sairastumiseen nousee iän myötä, muttei tarkoita etteikö nuori voisi sairastua rintasyöpää, toki elämäntavoillakin on merkitystä.

Haluan kirjoittaa aiheesta koska koen aiheen tärkeäksi ja huomionarvoiseksi.

Tässä vielä ohjeet rintojen tutkimiseen:

Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.

Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.

Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.
Rintojen tutkimiseen voit aina pyytää apua ja opastusta terveydenhoitajilta esim. omasta terveyskeskuksestasi.
Aina löytynyt kyhmy tai patti ei ole kasvain, se voi olla esimerkiksi turvonnut rauhanen. Tutkimalla selviää! 
Asiaa ei kannata pelätä tai stressata mutta ehdottomasti rintoja kannattaa tarkkailla ja tutkia ja jos et vielä niin tee, aloita heti tässä kuussa ja ota tavaksi, helposti se tapahtuu esimerkiksi suihkussa!


Lopuksi kirjoitan tähän runon joka löytyi Sydänääni- lehdestä:

Minun tissini kauniit on
kun on lerpunlaiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on lerpunlaiset

Minun rintani kauniit on
kun on terhakkaiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on terhakkaiset

Ketunnokkani kauniit on
kun on pikkaraiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on pikkaraiset

Minun daisarit kauniit on
kun on uhkeanlaiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on uhkeanlaiset

Minun tisuni kauniit on
kun on söpönlaiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on söpönlaiset

Maitokannuni kauniit on
kun on heruvaiset
Heiluu ja pilkahtaa
kun on heruvaiset

Omenaiseni kauniit on
käteen sopivaiset
Heiluu ja pilkahtaa
käteen sopivaiset

Minun rintani kaunis on
vaik on yksinäinen
Heiluu ja pilkahtaa
vaik on yksinäinen

Rintakehäni kaunis on
arvet muistonani
Heiluu ja pilkahtaa
arvet muistonani

Kaikkien rinnat kauniit on
vaik on erilaiset
Heiluu ja pilkahtaa
vaik on erilaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti